joi, 22 noiembrie 2012

Trecut si prezent

Chefuri, povesti, discutii sau cum le-o mai zice pe la noi intalnirilor intre prieteni. Toate au un tipar extrem de ciudat pentru mine. Discutiile incep cu un pahar de orice cu alcool. Lumea povesteste despre ceea ce s-a intamplat astazi. Suntem fericiti atunci cand ceilalti se lovesc de aceleasi greutati ca si noi. Discutiile continua intr-o harababura frumoasa despre aceeasi zi de azi, despre toate lucrurile care nu par logice si despre toate situatiile ce nu au rezultatul scontat dintr-un anumit motiv.

Continuam sa ne plangem fara sa ne dam seama ca la finalul discutiei despre ziua de azi nu gasim nimic care sa ne bucure si nu am reusit sa facem nici un lucru care sa ne multumeasca. Prin urmare ziua s-a terminat prost.

Continuam discutia dar schimbam ziua. Si cum nu putem discuta despre ziua de maine sau despre celelalte zile care vor veni pentru ca asta e treaba scriitorilor de SF, discutam despre trecut. Mergem incet, incet spre copilarie, spre vremurile apuse. Incepem cu ziua de ieri care nu mai pare asa de gri, ziua de ieri care este putin mai buna decat cea de azi si mai proasta decat ziua dinaintea ei. "Ieri a fost o zi interesanta pentru mine. Am facut X chestie si aproape ca mi-a iesit bine." Ziua de dinaintea celei de ieri a fost simtitor mai buna si asa, in cateva zile (inapoi) totul devine frumos, placut, cald si mult mai interesant.

Cand ajungem la anii copilariei totul e roz. Zielele copilariei sunt cele mai frumoase din viata, sunt zile pe care copiii nostri nici nu si le pot imagina. Cand ajungem aici incepem sa discutam despre cat de urat se joaca cei mici de acum, cat de multe au pierdut din ceea ce aveam noi la varsta lor.

Suntem critici din cauza ca vrem sa fim mai buni, suntem egoisti prin natura noastra tot din cauza ca vrem sa fim mai buni, dar melancolia de unde poate veni?

De ce ne place trecutul mai mult decat prezentul? De ce de fiecare data cand ne intalnim sa ne distram ajungem sa ne bucuram de tot ce am facut in trecut si sa fim nemultumiti de ceea ce facem in prezent? Oare candva in viitorul nostru cum o sa fie ceea ce am facut azi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu